На кого да поверим монтажа?

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
18.11.2015

Нека да разгледаме един жилищен блок: по принцип стените в него са или от бетон или от тухли. Като в отворите за прозорците е изграден „зъб“ (вдлъбнатина ¼ тухла) върху който ще прилепне прозореца. Всъщтност този зъб обикновено е отляво, отдясно и отгоре, но се срещат също така и варианти с долен зъб, който при съвременните технологии за поставяне на прозорци и при изработването им не се използва. Тази четвъртина е нужна за да не духа през монтажния шев и за декоративно решение на възела на прилягане на прозореца откъм улицата.

А какво влиза в монтажния шев?  След като прозорецът е нивелиран във всички направления, се закрепват в отвора чрез монтажни винтове, дюбели  или монтажни пластини. Фугата която се образува между стената и рамката напрозореца трябва да се запълни с непрекъснат шев от монтажна пяна.
Тази пяна задължително трябва да се защити отвън със изолационна плоскост и фасадна мазилка, а от вътре с мазилка или гипсокартонени плоскости.

Недобросъвестните монтажници просто запълват с монтажна пяна цепнатината между рамката и стената и то само в ъглите на рамките, и край-монтажът е приключил!

Отвън на своето отрицателно въздействие върху монтажния шев на прозореца или на вратата оказват слънцето, дъждът и вятърът. На стената, отвътре на монтажния шев при спадане на външната температура неизбежно се образумва конденз, който прониква в пяната и през зимата замръзва и се разширява, а през пролетта се размразява.  В резултат на тези въздействия пяната се разрушава, от шевовете започва да духа, появяват плесен и гъбички.

Естествено, този монтаж не е скъп, но и не е траен. Някои фирми, които нямат на щат специалисти по монтажа, привличат странични монтажни бригади, като по този начин получават двойна изгода: не отговарят пред клиента за качеството на монтажа и не харчат пари за щатни специалисти.
Частният монтажник, естествено не сключва с Вас никакви договори и споразумения, и не носи никаква отговорност в случай на брак или неприятни последици от „евтиния” монтаж.

Качествените прозорци изискват качествено и квалифицирано поставяне!
Тогава прозорците ще Ви служат добре дълги години.
А ако няма зъб? А ако той е крив? А ако къщата е дървена? А ако прозорецът е вътре в помещението? А ако къщата е стара? На всички тези и на много други въпроси ще Ви отговорят нашите специалисти. Достатъчно е просто да ни се обадите или пишете.