Лиственица

Златната среда

Лиственницата е златната среда между скъпия дъб и достъпния бял бор. Изработването на конструкции от лиственица е идеалният вариант за тези, които не правят компромиси с качеството, но при това умеят да икономисват парите си.

Лиственицата притежава много ценни свойства. Нейната дървесина отстъпва съвсем малко на дъбовата по механични свойства и при това притежава забележително качество: когато е изсушена, тя почти не е подложена на гниене.

Затова лиственицата с нейните добри водоотблъскващи свойства се препоръчва за използване в места с повишена влажност. Смолата на лиственицата и нейната структура придават особени свойства на дървесината – устойчивост на влага и повишена огнеупорност. Тя почти не се надува, не гние и не се изкорубва. Лиственицата е единственото дърво, което не гние в морската вода. Затова в град Венеция са я използвали масово за направата на фортовете и за изработване на кораби. Прозорци от лиственица могат да се монтират в помещения, в които има басейни.
Структурата на лиственицата е по-еднородна, отколкото тази на бора, годишните кръгове са по равномерни и ярко изразени. Дървесината може да има червено кафяв цвят до тъмно кафяв.
Дървените прозорци от лиственица се боядисват добре в различни цветове, а красивата и равна шарка на дървесината придава благороден вид на прозорците.